Sağlık ve Hacamat Nedir, Hacamat Zamanı, Hikmeti ve Faydaları
Sağlık ve Hacamat Nedir, Hacamat Zamanı, Hikmeti ve Faydaları
Yazan Dr. Salih Eken
Arapça kökenli bir kelime olarak Hacamat ‘Emmek’ anlamı taşımaktadır.
Kelime kökeni doğrultusunda kullanılan Hacamat; kandaki toksinleri emen ve bu yolla vücuttan atan, kan dolaşımını hızlandıran, kılcal damarlardaki kirli kan için gerçekleştirilen ve kan damarlarındaki tıkanmaları açmak için kullanılan bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hacamat uygulaması, vücudun belli başlı bölgelerine kupalar yerleştirilerek, bazı uygulamalarda küçük kesiler yapılarak gerçekleştirilmektedir.
Genellikle sırt, omuz ve kafa bölgesine uygulanan, deride bir kesi oluşturularak gerçekleştirilen negatif basınç uygulaması düzeneğiyle kanın emilmesi amaçlanmaktadır.
Hacamat yöntemi, modern tıbbın içerisinde başka yöntemlere destek ve tamamlayıcı niteliğinde yerini almış, etkili bir terapi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu bakımdan hacamat tedavisi, hastalık ya da hastalık belirtisi söz konusu olduğunda, her zaman uygulanabilirliğe sahip bir yöntemdir.
Tedavi, ihtiyaca göre zaman ve zemin gözetmeden gerçekleştirilmelidir.
Bu durumun, bütün tedavi yöntemleri için geçerli olduğu gibi, hacamat tedavisi için de gerekli bir unsur olduğunu belirtmekte fayda vardır.
Hacamat tedavisi, hastalık ya da hastalık belirtisi söz konusu olmadığı durumlarda, ortaya çıkabilecek hastalık durumlarına tedbir amacıyla gerçekleştirilirken, hadislerde belirtilen gün ve zaman dilimleri dikkate alınarak gerçekleştirilmelidir.
Zaten genel itibariyle, en faydalı hacamat tedavisinin vücutta herhangi bir hastalık söz konusu olmadığı zaman yapıldığına dair bir anlayış söz konusudur.
Hacamat tedavisi, ay takviminin ay hareketlerine göre insan vücudunda oluşturduğu fizyolojik etkiler doğrultusunda, belli zamanlarda ve henüz hastalık durumu söz konusu değilken uygulanması gereken, ancak böylece vücutta sağlıklı etkileri gözlemlenebilen bir yöntem olarak tanımlanmaktadır.
Hadislerde belirtildiği doğrultuda hacamat tedavisinin uygulanması için, normal şartlarda doğru zaman; her kameri ayın ikinci haftasından sonraki günlerdir.
Hadislerde belirtilen ve hacamat tedavisi uygulaması için uygun bulunan günler, belirli günler olmasından ziyade dolunay ile insan fizyolojisi arasında bulunan ilişkiye dayanmaktadır.
Dolunay; sahip olduğu enerji ve yapı dolayısıyla, hem dünya üzerinde hem de insan üzerinde çeşitli etkiler meydana getirmektedir.
Bu bağlamda dolunayın insan fizyolojisi üzerinde oluşturduğu etkiler dikkate alınarak, hacamat tedavisinin uygulanması ve bu uygulamadan en etkili sonuçların alınabilmesi için bazı belli başlı günler ortaya koyulmuştur.
Buna göre Hicri ayın ikinci yarısındaki “üç tekli günde” yapılması uygun olmaktadır. Bununla ayın ikinci yarısındaki tekli günlerde (15, 17 19, 21, 23, 25, 27. günler) yaptırılması da uygun olur.
Hacamat altın günü ne demektir?
Hicri takvime göre aylardan 17’si Salı’ya denk gelen günlerdir. Bu günlerde hacamatın etkisi daha fazla olduğundan özellikle bu günlerde yapılması önerilir.
Senede bir veya iki defa denk gelen bu özel günleri dikkatle takip etmenizi öneririz.
Altın Hacamat Günü ve Hadis-i Şerif Peygamber Efendimizin, “Ayın 17’sine denk gelen Salı günü hacamat olmak (kan aldırmak) 1 yıllık hastalığa şifadır” hadis-i şerifi üzerine, birçok insan bu özel günde hacamat yaptırmaktadır.
Hacamatın Uygulandığı Bölgeler Nelerdir?
Vücutta, boyun ve bıngıldak dışında bütün bölgelere hacamat uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Bıngıldak, başın tepe noktasında bulunan çukurluğa verilen addır.
Hacamat uygulamasının en faydalı sonuçlar verdiği bölgeler ise, iki kürek arasının 10 cm üstü, iki kulak arası ve kalbin arası olarak bilinmektedir.
Kulak arkasına yapılan hacamat uygulamalarında, kişide meydana gelen kulak rahatsızlıkları, sinüzit, boğaz hastalıkları, baş ağrısı, migren, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Kalbin arka bölgesine uygulanan hacamat ile, akciğer rahatsızlıkları, safra problemleri, tansiyon, panik atak, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi durumların tedavisi amaçlanmaktadır.
Karaciğer arkasına gerçekleştirilen hacamat uygulamaları ile karaciğerin temizlenmesi, safra taşlarının tedavisi, halsizlik, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Karaciğerin vücuttaki görevini sağlıklı şekilde yerine getirememesi sonucu, kişide halsizlik ve yorgunluk meydana gelmektedir.
Hacamat tedavisi, günün 8 ya da 10 saatini uyuyarak geçirdiği halde yorgun ve hisseden kişilerde, karaciğerin yeniden sağlıklı şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla tavsiye edilmektedir.
Kalp ve karaciğer arkasına yapılan hacamat uygulamalarının tansiyonu düşürücü ve vücudun tansiyon dengesini sağlayıcı etkisi olduğu ifade edilmektedir.
Omurilik yanlarına yapılan hacamat uygulamalarında, kişide sırt bölgelerinde meydana gelen ağrıların tedavisi, ayak ve bacak uyuşmaları sorunlarının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Diz ve baldırlarda uygulanan hacamat işlemi, kişinin yaşamında çeşitli olumsuzluklar oluşturan romatizma hastalıklarının ve varis gibi problemlerin tedavisini amaçlamaktadır.
Omuz bölgesine yapılan hacamat uygulaması, kişide oluşan boyun kireçlenmesi, boyun fıtığı, kol ve omuzlardaki romatizma, tansiyon, akciğer hastalıkları, kireçlenme, halsizlik, uyuşma, baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumların yanı sıra, saç dökülmesi ve kepek sorunları için gerçekleştirilmektedir.
Kürek kemikleri hizasına yapılan hacamat uygulaması, sürekli yorgunluk gözlemlenen hastalara uygulanmaktadır.
Kürek kemikleri arası ve aşağısına yapılan hacamat uygulaması ile baş ağrısı ve migren gibi sorunların tedavisi amaçlanmaktadır.
Kürek kemikleri arasına yapılan hacamat uygulamasının kişide tansiyonu dengeleyici etkisi olduğu ifade edilmektedir.
Bel fıtığı ve bel ağrısı sorunu yaşayan kişilerde, kuyruk sokumu bölgesinin üst kısmına sağ ve sol bölgelerden olmak üzere hacamat işlemi uygulanmaktadır.
Böbrek hizasının arka ve ön taraflarından gerçekleştirilen hacamat uygulamasıyla, kişide ortaya çıkan böbrek rahatsızlıklarının tedavisi amaçlanmaktadır.
İltihaplı eklem rahatsızlıkları bulunan kişilerde, karaciğer arkası, kürek kemikleri arası ve vücutta ağrı oluşturan bölgelere hacamat uygulaması yapılmaktadır.
Tags: