Anlayarak Hızlı Okuma Nedir? Bunun Teknikleri Nelerdir – 2
Anlayarak Hızlı Okuma Nedir? Bunun Teknikleri Nelerdir – 2
Okuma, beyne göz tarafından aktarılan çeşitli işaretlerden anlamlar çıkarma işlemidir.
Okumada algılama yüzdesini ve hızını belirleyen en önemli faktör, okumayı ne şekilde yaptığımızdır.
Hızlı okuma eğitimi, kişinin mevcut okuma alışkanlığıyla daha yavaş okuduğu bir metni, odaklanarak ve anlayarak daha hızlı okuma becerisini kazanmasını sağlar.
Bunu kişiye bir metni kelime kelime değil, kelime öbekleri ve cümleler halinde algılatarak yapar.
Bilimsel anlayarak hızlı okuma teknikleri sayesinde bu yetkinlik elde edilir.
Hızlı okumanın mantığında bütünü görme, seslendirmeden algılama, beyne daha fazla veriyi daha hızlı gönderme yatar.
Yaşadığımız yüzyıl uzmanlar tarafından bilgi çağı olarak adlandırılmaktadır.
Bilgi bu ortamda daha hızlı çoğalmakta bizler ise dakikada 150 kelime ile 300 kelime arasında okuyabilmekteyiz.
Oysaki günümüzün aydınları, uzmanları dakikada ortalama 700 kelimeyi okuyup anlamayabilmektedir.
Anlayarak hızlı okuma kursu olarak amacımız, göz kaslarının beyin ile koordinasyonunu artırmak ve konsantrasyon teknikleri ile anlama oranını yükseltmektir.
Anlayarak hızlı okuma kursu ile edineceğiniz yetkinlik iş ve eğitim hayatınızı derinden etkileyecektir.
Hızlı okuma, var olan okuma şeklinin hızlandırılması değildir. Yeni bir okuma şeklidir.
Göz kaslarınızı ve göz-beyin-bellek koordinasyonunuzu güçlendiren egzersizler eşliğinde bu yeni beceriye adapte olursunuz.
Bu beceri bütünü okuma, görme ve algılamadır.
Hızlanan göz kasları ile zihnin odak halinde kalma süresi uzar. Yavaş okurken yaşadığınız, metnin ortasında “dalıp gitme”, cümlede başa dönme gibi problemleri artık yaşamazsınız.
Gözün her an çektiği fotoğraflara daha geniş perspektiften bakarken, daha kolay ve daha hızlı algılarsınız.
Zihin bir dakikada yüzlerce işlem yapabilir yüzlerce kelime okuyup anlamlandırabilir. Ancak gözlerimiz bir dakika içinde çok sınırlı sayıda kelimeyi görebilir.
Bu nedenle de gözlerimizin zihnimiz gibi algılayabilmesi için hızlı okuma teknikleri ile bu yetkinliği geliştiririz.
Anlayarak hızlı okuma sayesinde göz ve beyin arasındaki koordinasyon arttırılarak, hızlı okuma yetkinliği elde edilir.
Sıradan bir okuyucunun, bir dakikada okuduğu kelime sayısının, anlayarak hızlı okuma teknikleri sayesinde en az iki katına çıkarılması işlemini ifade eder.
Daha geniş bir ifadeyle, gözlerimiz, zihnimiz kadar hızlı değildir. Katılacağınız bir “Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri Kursu” size tam anlamıyla bunları kazandıracaktır.
Hızlı okuma eğitiminde sesi ve görüntüyü daha etkin ve bilinçli kullanmayı, böylece okuduğunuzu çabuk algılamayı, algıladığınızı daha uzun süre bellekte tutmayı öğrenirsiniz.
Hem akademik hem de sosyal açıdan bireyi güçlendiren hızlı okuma; zamanına, gelişimine ve eğitimine önem veren her bireyin edinmesi gereken bir beceridir.
Öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir.
Anlayarak hızlı okuma olarak adlandırdığımız, artık bir ayrıcalıktan çıkıp gereksinim halini alan, çok daha kısa sürede çok daha fazla ve anlayarak okuma, hemen hepimizin ihtiyacı.
Hem yaşam kalitemizin daha üst seviyeye ulaşabilmesi hem de eğitim hayatında, iş hayatında daha başarılı olabilmenin de yolu anlayarak okuma teknikleri kullanmamızı zorunlu hale getiriyor.
Anlayarak hızlı okuma teknikleri nelerdir, nasıl anlayarak hızlı okuyabiliriz sorularına cevap arıyorsanız, hızlı ve aynı zamanda anlayarak okuma gereksiniminizin farkında olduğunuzu söyleyebilmek mümkün.
Okumak için her zamanki ayırdığınız sürenin çok daha azıyla, çok daha iyi anlayabildiğiniz çok daha fazla sayfa okuyabilmeyi ve anlayabilmeyi kim istemez.
Hepimizin aslında şimdiki okuma hızımızın kat be kat fazlasını okuyabileceğimizi ve her zamankinden çok daha iyi anlayabileceğimizi biliyor muydunuz?
Yalnızca üstün yeteneklilerin bunu başarabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşin sırrı, okuma yaparken anlayarak okuma teknikleri kullanabilmekte.
Gayemiz, okuduğumuzu anlamaktır.
Kitabı elimize aldık, söylenen teknikleri uyguladık, kelimeleri öbek öbek görerek, hızlı okumayı denedik.
Sonuç?
Cevabı hiç anlamadan bitirdiğiniz bir metin. Bununla alakalı Woody Allen’ın edindiği tecrübeye ait bir sözü sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Hızlı okuma hakkında bir kursa gittim ve Savaş ve Barış’ı 20 dakikada okumayı başardım. Olay Rusya’da geçiyor.”
Peki, gerçekten böyle mi?
Okuduğumuzu anlamayacak mıyız? Anlam kaybı olacak mı?
Eğer 10.000 kelime okumak gibi hayallerin peşindeyseniz evet anlam kaybı olacak, daha doğrusu anlam diye bir şey olmayacak.
Ama 1000 kelime seviyelerine kadar çıkmaksa hedefiniz anlam kaybı yaşamınızı gerektiren bir durumla karşılaşmazsınız.
Göz kayarak değil durarak bilgileri toplar. Sizler gözünüzün daha hızlı hareket etmesini sağlayarak ve öbek öbek okumayı öğrenerek öncelikle bu bilgi toplama işlemlerini daha hızlı ve bütün bütün yapmış olacaksınız.
Sanki bir soru duydum. “Peki ben normalde okuduğumu anlamazken bu yöntemi nasıl yapacağım.?”
Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri:
1- Konsantrasyon
Beyin dakikada 700-800 kelimeyi çok rahatlıkla anlayabilecek kapasitededir. Biz eğer okumamızı en az bu hızlarda yapmazsak, beynimiz boşta kalan anlama kapasitesinde başka şeyler düşünür.
Şöyle bir örnek verelim.
Beynin düşünmediği tek an, Allah korusun komada olduğunuz andır. Onun dışında sürekli fikirler geçer, hatta bazen ben nerden bu konuya geldim diye bile düşünebiliriz.
Bizler okurken eğer hızlı okuma üzerine antrenmanlarımızı yapıp hızlı okumayı öğrenirsek, beyin, akşam ne yemek yapacağını, yarınki dersi, çocukların ödevlerini düşünmek yerine tamamen metne odaklanır.
Anlamının önündeki en büyük sebeplerden birisi olan konsantrasyon kaybının önüne geçmiş olur.
2- Olumlu tutum
Pozitif olmak ile alakalı sayısız kitap ve makale bulabilirsiniz. Dünyaya ve hayata katkılarından bahsedebilirler.
Ben size olumlu tutumun okuduğunuzu anlama üzerine olan etkisinden bahsedeceğim.
Düşünsenize aklınızda yarım kalan bir işinizi düşünürken ya da başka sizi üzecek, dertlendirecek bir şeyi düşünerek kitap okuyorsunuz.
Konsantrasyonda nasıl tamamen metne odaklanarak hızlanmanız gerektiğinden bahsettiysek, okurken sahip olacağınız olumsuz düşünceler ister istemez nöronların birbirleri ile bağlantılarını aksatacak ve okuduklarınızı anlamanızın önüne geçecektir.
O yüzden okurken, öncelikle sayfa üzerinde 5 saniye kadar göz gezdirerek ben bunu çok rahatlıkla okuyup anlayabilirim tutumuna sahip olmalısınız.
3- İşaretleyiciler oluşturmak
Filmleri izlemeden önce internette, televizyonda, sinema salonunda fragmanını görürsünüz ve film hakkında detayları anlarsınız.
Görsel öğrenme, uygulamalı öğrenmeden sonra en iyi öğrenme yöntemidir.
Film fragmanları film hakkında sahip olmanız gereken detayları zihninizin bir köşesinde yer edinmesini sağlar.
Daha sonrasında filmi izlerken de parçalar bütünleşir ve fragman izlemeden bilgi sahibi olmadığınız bir filme göre daha anlaşılır olur.
Okurken de, bir kitap okuyorsanız, önsözü ve arka kapağı okursanız, metin okumalarında da sayfa üzerinde göz gezdirerek ve tırnak işaretli cümleleri, özel isimleri ve tarihleri işaretleyici olarak belirlemeniz anlama konusunda bütünselliği yakalamanız konusunda parçaları bütünleştirmenizi sağlar.
Peki, işaretleyici dediğimiz nedir?
İşaretleyici, okumadan önce yaptığımız bu göz gezdirme çalışmasında, metin üzerinde önemli olabileceğini düşündüğümüz yerleri ister altını çizerek ister zihnimizde canlandırarak, aklımızda yer edinmesini sağlamaktır.
Okuma sırasında gözlerinizin görmediğini düşündüğünüz anlam bağlantılarını oluşturamadığınız kısımlarda işaretleyiciler bir hayat kurtarıcıdır ve anlam bütünlüğünü sağlamanızı sağlar.
Anlamak zamanla, hayal ederek ve odaklanarak yapılacak bir egzersizdir.
Şimdi bir sonraki yazıya geçin bu öğrendiğiniz tekniklerle tamamen metine odaklı, olumlu tutum sahibi olarak önce bir göz gezdirin.
Sonra grup grup görecek şekilde sayfanın en sonuna kadar ilerleyin.
Dinamik Hızlı Okumanın Başarıya Etkileri ve Kazandırdıkları:
Kolay ve akıcı okuma, dikkatin anlamaya yönelmesini, bu da yeni bilgilerin sentezlemesini sağlar.
Hızlı Okuma, kişinin yorum gücünü artırarak okumada daha başarılı olmasını temin eder. Okumanın sağladığı birikimler, neden-sonuç ilişkisi kurabilme becerisini geliştirir.
Motivasyonu ve konsantrasyonu sağlar. Beyindeki sinir hücreleri arasında iletişimin hızlanması, beynin gelişimini sağlar, bu da öğrenmeyi kolaylaştırır.
Beyin; okuma, araştırma, düşünme, işlem yapma ve problem çözmeyle zorlandıkça gelişen bir organımızdır. Böylece beynimiz, uzun yıllar genç kalacak ve daha üretken olacaktır.
Düşünme, algılama, değerlendirme, kavrama ve karar verme hızını artırır,
Okuma işlevini monotonluktan çıkartarak zevkli ve eğlenceli hale getirir,
Masada biriken dosya, ödev, test, rapor, e-mailleri 3/1 zamanda bitirip, ayda 30 saat, yılda toplam 45 gün fazladan zaman kazandırır,
Bilgisayar yazılır sayesinde hızlı okuma alışkanlığı otomatik olarak bilinç altına aktarıldığından, bu beceri her zaman kullanılır.
Okuma ve anlama oranın min. 600-1000 kelimeye çıkartır
%75’i yorumlama ve anlama yeteneğini ölçmeye yönelik olan tüm sınavlarda öğrencilerin yorum gücünü artırarak daha yüksek puan almalarını sağlar
Dikkatini daha uzun süre devam eder, daha iyi anlayıp daha iyi hatırlamayı sağlar.
Sınavlarda minimum 30 dakika kazanır.
Bütün bunları Dinamik Hızlı Okuma seminerine katılarak elde edebilecektir.
Bu yazı derleme yapılarak ortaya çıkan alıntılardır.
Tags: