Sağlık ve Vücudumuzdaki Damarlar ve Damar Hastalıklarının Nedenleri
Sağlık ve Vücudumuzdaki Damarlar ve Damar Hastalıklarının Nedenleri
Prof. Dr. Salih Selman bey ile Röportaj:
Akşamları bacaklarınız şişiyor mu? Ayak tabanlarınız ve ayaklarınız şiş mi, ayak bileklerinizde lekeler var mı?
Bunlar, damarlarda ödemin, yani tıkalı damarların duvar çeperlerinde oluşan sıvının işareti olabilir.
Ödem, kan dolaşımını olumsuz etkilediğinden adale ağrısı ve kas kramplarına neden olur. Herkes, felcin ve kalp krizinin kolesterolün tıkadığı damarların bir sonucu olduğunu bilir.
Kardiyovasküler hastalıklar: Ne var ki çok az kişi bunun buz dağının sadece görünen kısmı olduğunun farkındadır. “Tıkalı damarlar” tedavi edilemez olduğu varsayılan her 10 kronik hastalıktan dokuzunun sebebidir.
Baş ağrısı, tansiyon oynamaları: Eklemleriniz ağrır, yükünüzü taşıyamaz, boynunuzu neredeyse döndüremez veya eğemezsiniz.
Akşamları bacaklarınız, sabahları ise yüzünüz şişer. Kulaklarınız çınlar. Elleriniz ve parmaklarınız hissizleşir. Ayaklarınız hep soğuktur. Görme bozukluğu başlar.
Hafızanız kötüleşir. Hiçbir şeyi yapmak için enerji bulamazsınız. Çoğu kişi bunu yaşlanmak olarak tarif eder ama bu doğru değildir.
Damarlar neden %90 oranında sağlığınızdan sorumludur?
Kolesterole ek olarak damar çeperlerine başka ne depolanır?
Sağlıksız damarların 4 bariz ve 7 gizli belirtisi
Damarlarınızı evde kendiniz güvenli bir şekilde nasıl temizleyebilirsiniz?
Bu soruların cevaplarını, İstanbul’daki Tıp ve Eczacılık Üniversitesi, Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı, Beyin Cerrahı Profesör Doktor Salih Selman aldık.
Doktor Salih Selman, bugüne kadar 100 binin üzerinde açık beyan cerrahisi gerçekleştirdi. En genç hastası 2 günlük bir bebekti.
Dr. Salih Selman’ın en karmaşık işlemleri herkesin anlayabileceği şekilde basit kelimelerle açıklamak gibi bir yeteneği de var.
Bugüne kadar yazdığı, tıp eğitimi almamış kişilere yönelik 47 kitabı ve sağlık rehberi mevcut.
Damarların sağlığımızın %90’ınından sorumlu olduğuna ve genel sıhhatimizin damarlarımızın ne kadar temiz durumda bulunduğuna bağlı olduğuna inanıyor.
Damarlar neden sağlığımızın %90’ını temsil eder?
Sayın Doktor Salih Selman, birçok kez bedenimizdeki damarların sağlığımızın %90’ınından sorumlu olduğunu belirttiniz. Bunun sebebini açıklar mısınız?
İnsan bedenindeki en büyük organ hangisidir?
Bu sorunun cevabını çok az kişi bilir. Tıp eğitimi almış kişiler bile bazen, beyin veya karaciğer diyerek yanlış cevap verebilir. Kurnazlar insanın cildi diyebilirler.
Aslına bakacak olursanız, insan bedenindeki en büyük parça damar sistemidir.
Hayal etmeye çalışın. İnsan bedenindeki tüm damarları çıkarıp uç uca eklesek, uzunluğu 100 bin kilometre olur.
Daha basit şekilde söyleyecek olursak, ekvatorun uzunluğu 40 bin kilometredir. Dolayısıyla tek bir kişinin damarlarından oluşturulacak yekpare ip, dünyanın çevresine 2,5 kez dolanabilir.
Bu rakam hakkında ne düşünüyorsunuz?
Damarlar, sadece içinden kanın aktığı kanallar değildir. Benzersiz ve karmaşık bir organdır. Herhangi bir bozukluk, bedende hastalık oluşmasına neden olur.
Ayaktaki tıkalı damarlar:
Varis, ayak şişmesi, ağırlık hissi, bacaklarda donma hissi veya tam aksi olarak ayak tabanlarında yanma hissi. Topuklarda oluşan çatlaklar.
Kan dolaşımı bozuklukları: Bakterilere karşı koruma kalmaz, mantar hastalığı oluşur. Tırnaklar kalınlaşır, şekilleri bozulur.
Karaciğer besleyen damarların tıkanması: Hepatik steatoz. Yağlı yiyecekler yendiğinde ağızda acı bir tat bırakır.
Eklemlerdeki damarların güçsüzleşmesi ve tıkanması: Kıkırdak dokusu kurur. Eklemler ağrımaya başlar, osteokondroz ve fıtık olur.
Bağırsakların damarları esnekliğini yitirir: Hemoroid boğumları oluşur.
Gözlerdeki damarlar: Görme yetisi azalır. Katarakt oluşur. Herkesin yorgunluktan olduğunu sandığı göz kızarıklığı aslında gözlerdeki kılcal damarlardaki mini kanamalardır.
Beyinde kan dolaşımı bozukluğu:
Baş dönmesi, kulak çınlaması ve hafızada gerileme. Hiç mutfağa gidip neden gittiğinizi unuttuğunuz oldu mu? Veya bir kelimeyi bir türlü hatırlayamadığınız. Tüm bunlar beyin damarlarının kötüye gittiğinin işaretidir.
Ve yüksek tansiyonu da bu listeye eklemek lazım. Yüksek tansiyon, felcin anası ve kalp krizinin kardeşidir.
Damarlar bizim enerji kaynağımızdır, yaşam gücü onların içinden geçer. Önemli bir kavşak tıkanırsa, yaşam durur.
Tıkalı damarlar: Tüm organlar aç kalır
Kilo fazlası doğrudan damarları etkiler. Kolesterol nedeniyle tıkanan damarlar yüzünde organlarımız aç kalır çünkü gerekli besin yerine ulaşamaz. Beyin, “Yemek yemen lazım” mesajını gönderir.
Kişi yemeğini yer. Ne var ki organlar yeterli miktarda besin alamazlar çünkü damarlar tıkanmıştır. Beyin yemeniz için tekrar mesaj gönderir ve bu kısır döngü bu şekilde sürer gider.
Bir şeyler yeme isteği, tatlı ve hamur işi iştahı işte buradan gelir. Bedeninizin kaloriye ihtiyacı vardır.
Meslektaşlarım hastalarına, “Fazla kilolarınız nedeniyle yüksek tansiyon hastasısınız” dediklerinde, hastalar sebep ve sonuç ilişkisini karıştırırlar. Yüksek tansiyon aşırı kilo yüzünden olmaz, tam tersidir.
“Her şeyin başı sağlık” diye boşuna söylenmemiştir ama şunu da eklemek gerekir: “Damarlarımızı temiz tutmadan sağlıklı olamayız.”
Kolesterol dışında neler damarları tıkar?
Hepimiz kolesterolün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Damarları tıkar, geçiş yollarını daraltır ve dolayısıyla kan dolaşımını engeller. Ancak bu sonuca sebep olan tek şey kolesterol değildir.
KOLESTROL:
Bir kişi 50 yaşına geldiğinde damarlarında biriken kalıntıların toplam ağırlığı 6,1 kg dır.
Doğrudur. Kolesterol plakları veya tıbbi adıyla “aterosklerotik plaklar” yaklaşık %65-70 oranında damar bozukluklarının nededir.
Her insan 50 yaşına vardığında vücudunda 5 kiloya kadar kolesterol tabakası birikir. Kolesterolün birikmesi damarlar lümenlerini (yani içlerinde kanın aktığı boşluk) 4-5 kat daraltır.
Hayal etmeye çalışın. İnsanın damar kalınlığını parmak kadar kabul edersek, 5 kilo kolesterolün tıkadığı damarın içinde kanın geçebileceği boşluk 4 kibrit çöpü kalınlığında olur.
Bu plakalar hayati tehlike doğurmayabilir ama yaşam kalitesi düşer, tansiyon yükselir, baş ağrısı, sırt ağrısı, hissizlik başlar. Damarların içinde biriken pıhtı çok daha tehlikelidir.
PIHTI KÜTLESİ:
Damarlarda biriken pıhtı miktarının ağırlığı çok daha azdır, ”yalnızca” 800 gram – 1 kg arasındadır. Fakat dengesiz yapıları nedeniyle çok tehlikelidirler.
Bir trombus (damarı tıkayan pıhtı) her an yapışık olduğu damar içi duvarından kopup kurban aramaya başlayabilir.
Büyük trombus parçaları kurbanının damarını tamamen tıkayabilir. Böyle bir durumda iskemi, yani dokunun yeterince kan alamaması ortaya çıkar.
İskemi felci, beyin damarının tıkanmasıdır. Kalp krizi, kalp damarının tıkanmasıdır. Karaciğerde iskemi, akciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği bu yüzden oluşur.
Basur, kalın bağırsak ucunda yaşanan iskemi durumudur. Ayaktaki kılcal damarların tıkanması, nekroz (kangren) ile sonuçlanabilir.
KALSİYUM TUZLARI:
Gıda takviyeleri ve ilaçların kimyasal kalıntıları damarlarda kalsiyum tuzu birikmesine neden olur. Bir insanın yaşamı boyunca, 50 yıl içinde 300-400 gram birikir. Kalsiyum tuzları en fazla beyin damarlarında birikir.
Bunlar kristal yapıları nedeniyle tehlike arz ederler. Damarları daraltırlar ve stres, fiziksel hareket veya hava durumundaki değişiklik nedeniyle damarın spazm yapması halinde keskin kristal kenarları damarı delebilir.
Beyin damarının delinmesi hemorajik inme olarak bilinir.
Sağlıksız damar yapısının 4 bariz ve 7 gizli belirtisi:
Damarlarımızın tıkalı olduğunu işaret eden belirtiler nelerdir? Vücudumuzun verdiği, “Hemen damarlarını temizle” mesajını nasıl anlayabiliriz?
Yaşınız 45 üzeri ise ve damarlarınızı temizlemek için hiç nutrasotik kullanmadıysanız, sorununuz olduğunu söyleyebilirim.
45 yaş, damarlarınızı temizlemek için dönüm noktasıdır. Damarların kolesterol ve pıhtı ile tıkanması yaşlanma sürecinin doğal bir sonucudur.
Günümüzün gıdaları, ilaçlar, sigara içmek, alkol kullanmak bu süreci ve tıkanıklık miktarını 5-8 kat artırmaktadır. Bugün içinde yaşadığımız dünyanın gerçeği budur ve inkâr edilemez.
Damarların Kirlendiğinin Ana Belirtisi:
Size yüksek tansiyon teşhisi konulduysa bu yazıyı okumayı bırakabilirsiniz çünkü damar hastalıklarının kralı sizde mevcut demektir.
Tansiyon oynamalarından şikâyetçi misiniz? Tansiyonunuz sürekli yüksek ve düzenli olarak tansiyon ilacı almanız gerekiyor mu?
Bu sorulara yanıtınız evet ise, damarlarınızda kan dolaşımının gerçekleşebileceği %30 oranında boş yer kalmış demektir. Damarlarınızın geri kalanı kolesterol plakları, kan pıhtısı ve kalsiyum tuzları ile dolmuştur.
Dolayısıyla en küçük bir stres, hava koşullarında bir değişiklik ya da manyetik fırtına sağlığınızı anında etkiler. Bu durumda tansiyonunuz yükselir, şakaklarınız zonklamaya başlar ve eklemlerinizde ağrı oluşur.
Tıkalı Damarların Sebep Olduğu 4 Hastalık:
1. Hipertansiyon (Yüksek tansiyon) İstikrarsız veya yüksek tansiyonu ilaç içerek dengelemek ya da düşürmek zorundasınızdır. Ana belirtilere dikkat etmelisiniz. Hipertansiyon teşhisi konuldu mu? O zaman damarlarınızı temizleme zamanı geldi demektir.
2. Variköz venler (varisli damarlar) Bacaklarda çirkin ve şiş damarlar olarak görünür. Ağırlık, ağrı ve ödem hissi verir. Kolesterol ve pıhtı kalıntıları damar kapakçıklarını tıkar. Zaman içerisinde variz “yıldızları” oluşur ve bunlarda “örümcek ağı” gibi bir yapı alır. İşte varili damarlar bu şekilde oluşur.
3. Hemoroit (basur) Rektumdaki damarların tıkanması basur düğümlerinin şişmesine neden olur. Kan taşıyıcı damarlardan gelen tortu, anüsteki çatlakları artırır.
4. Osteokondroz (Kireçlenme) Kıkırdaklarda yetersiz kan dolaşımı yüzünden oluşur. Kıkırdak sertleşir ve işlevini göremez hale gelir. İyileşecek zaman bulamazlar. Yenilenmedikleri için kururlar. Nemlenme işlevlerini kaybederler. Tuzlar temizlenmez ve kontrol edilemez şekilde birikmeye başlar.
7 Gizli Belirti:
1. Ödem. Tıkanan damarlar vücuttaki suyu pompalayamaz. Vücudun tuz-su dengesi bozulur. Akşamlar ayaklar şişer, çoraplar bileklerde kalın ve derin iz bırakır. Yüzde şişlik, gözaltında torbalar oluşur. Parmağınızdaki yüzüğü artık çıkaramaz hale gelirsiniz. Göbekte şişlik, iç organlarda şişmenin işaretidir.
2. Kulak çınlaması. Önceleri hafif başlayan zamanla artan sesler konsantre olmanızı engeller. Bu seslerin sebebi, kulak zarına baskı yapan beyin damarlarında tansiyonun yükselmesidir.
3. Baş dönmesi. Kişi sarhoşmuş gibi hisseder. Ani oluşan baş dönmesi, vestibüler sisteminin iyi çalışmadığının işaretidir.
4. Uykusuzluk. Kendinizi uykusuz ve enerjisi bitik hissetmenize rağmen gece yarısından önce uyku tutmuyor mu? Bunun nedeni hipofiz bezlerine yeterince kan gitmemesidir. Bu da, uyku hormonu olan melatonin üretimini aksatır.
5. Takat eksikliği. Gücünüz kalmamış gibi hissedersiniz. Canınız hiçbir şey yapmak istemez. Tek istediğiniz yataktan çıkmamak ve yemek yemektir. Bu durum vücut enerji tasarruf etmeye başladığında yaşanır. Damarlar organlar için gerekli olan besini taşıyamamaktadır, o yüzden de vücut hayatta kalmak için faaliyetlerini minimum düzeye indirmektedir.
6. Görme bozuklukları. Gözünüzün önünde minik “sinekler” uçuşur. Göz merceği damarlarına ait belirtilerdir.
7. Eklem ağrısı. Hava durumu değiştiğinde eklemlerde ağrı yaşanır. Sabahları dinlenmiş ve güçlenmiş kalkmak yerine kişi neredeyse felç olmuş gibi hisseder. Kemiklerinin acıdığından bahseder. Bunun nedeni eklem sıvısının özelliğini yitirmesidir.
Bu belirtilerden herhangi birine sahip misiniz? Yanıtınız evet ise, eklemleriniz size damarlarınızı temizleme vaktinin geldiğini söylemektedir.
İnsanlar genellikle bu belirtilerin birkaçına birden aynı anda sahip olabilirler. Hatta bazen hepsi birden tek kişide görülebilir.
Hastalar her hastalığı ayrı ayrı tedavi etmeye çalışır. Tansiyon ilaçları, bacaklardaki varisler için merhem, kireçlenme için jel kullanırlar. Ve elbette bol miktarda aldıkları ağrı kesici, ağrı kesici, ağrı kesici…
Yani ilaçlar için çuvalla para akıtırlar. Fakat damar hastalıklarının tek bir sebebi vardır: O da tıkanıklık. İşte burada damar sisteminin genel anlamda temizliğine başlamak gerekir.
Kaynak: LACREDORES SPACE
Tags: