Archive for Nisan 2014

 
 

Mevla Allah’ın Kendisidir, Mevlana Allah’tır

Mevla Allah’ın Kendisidir, Mevlana Allah’tır

Yazan Murat KOÇAK   

Bu Cuma, camilerdeki hutbe konusu Celalettin Rumi idi.

Nam-ı diğer Mevlana(!). Ben bu konuyla ilgili görüşlerimi çeşitli platformlarda defalarca dile getirdim, getirmekten de bıkmayacağım.

Mevlana, Arapça Mevla’mız demektir ve Bakara Suresi’nin son(286.)ayetinde “ente Mevlana” (Sen bizim Mevlamızsın) kelimesi geçer.

Başka ayetlerde “Hayır, sizin Mevla’nız yalnızca Allah’tır!”(Al-i İmran suresi 150) diye buyurur Rabbimiz.

Mevla; Allah’ın kendisidir, Mevlana Allah’tır. Hal böyleyken, bir kula bu ismi vermek, bu isimle hitap etmek çok tehlikeli diye düşünüyorum.
Den ganzen Beitrag lesen…

Çeyrek Tesettürlü Bayanlar

Çeyrek Tesettürlü Bayanlar

İnsanı, hayatı ve tüm kâinatı yaratan Allah(cc), bunları kendi haline bırakmamış, belli bir nizama tabi kılmıştır. Görüyorsunuz, hayatın başlangıcı ve bitimi yani ecel onun elindedir.

Kainat da onun çizdiği yörüngede seyri seferine aynen devam etmekte gördüğünüz gibi.

İnsanoğluna gelince, insan kendisine verilen irade ile, tüm sosyal hayatında, ibadetlerinde, yemesinde içmesinde, kılık kıyafetinde, “seçme” hakkına sahip olmuş, onu da yaratan Rabbimiz, “benim çerçevesini çizdiğim ve razı olacağım şekilde yaşa” demiş.

İşte tesettür, kadın olsun erkek olsun her Müslümanın harfiyen uymak zorunda olduğu Allah(cc)’ın emirlerinden bir emirdir. İtaat edenlerden razı olduğu, hayati bir emridir.
Den ganzen Beitrag lesen…

VELAYET: Müslüman Velayetini Kime Vermez?

Müslüman Kimi İdareci Seçmez, Velayetini Kime Vermez?

İslam Hukuku’nda, “Velayet” kavramı şu şekilde tanımlanmıştır:

Bir çocuk ya da akıl hastası gibi, “kendi işini kendi yapma ehliyet yetersizliği içindeki her hangi bir insanın”, şahsi işlerini gözetip yürütme konusunda, Reşid bir kişinin, “bu kişinin yerini tutması, bu kişiyi temsil etmesi işine” Velayet, temsil eden Reşid kişiye de Veli denir.

Aşağıda okuyacağınız, yazar Faruk Köse kardeşimizin makalesindeki “Velayet ya da velayet verme” kavramları ise, işin hukuki boyutu” dışında, kendince “stratejik bir boyutunu” farklı bir ele almadır.
Den ganzen Beitrag lesen…